nieuws

MKZ kost toerisme tot nu toe ƒ380 miljoen

Horeca

De mond- en klauwzeercrisis heeft de sector toerisme en recreatie tot nu toe zo’n 380 miljoen gulden schade berokkend. Dit blijkt uit voorlopig cijfers van Toerisme Recreatie Nederland (TRN), die woensdag zijn bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de landelijke organisatie zal de schade deze zomermaanden zeker oplopen. Een groot deel van de nu berekende schade heeft betrekking op toeristen en recreanten, die de Veluwe of Friesland in het voorjaar ten tijde van de MKZ hebben gemeden. ‘De terrassen en bedden waren duidelijk minder goed bezet. Maar de schade loopt nog op, doordat de crisis net plaatshad op het moment dat veel mensen hun vakantie voor de zomer boeken’, aldus de woordvoerder.

Minder druk
TRN vreest dat veel toeristen, die normaal de zomer op de Veluwe of in Friesland doorbrengen, dit jaar naar andere oorden zijn uitgeweken. ‘Pas na augustus kunnen we overzien hoeveel mensen een vakantie elders hebben geboekt, maar nog wel in Nederland zijn gebleven, of hun heil in het buitenland hebben gezocht’, licht de woordvoerder toe.
In het laatste geval zal de schade voor de sector het meeste oplopen. ‘De voortekenen zijn slecht. Zeeland, een provincie die traditioneel veel toeristen trekt, heeft al laten weten dat het beduidend minder druk is deze zomer’, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel