nieuws

Perenoogst kleinste in dertig jaar

Horeca

De oogst van peren in Nederland is in dertig jaar niet zo gering geweest. De pluk blijft beperkt tot ongeveer zeventig miljoen kilo, meer dan een halvering van de oogst van vorig jaar. Dat heeft het Productschap Tuinbouw vrijdag bekend gemaakt.

Oorzaken zijn de pseudomonasbacterie en de grote oogst vorig jaar; veel bomen moeten nog op krachten komen. Het productschap schat de oogst hoger in dan de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Die meldde zaterdag een opbrengst te verwachten van veertig miljoen kilo. Beide organisaties verwachten dat de prijzen voor schaarse hand- en stoofperen flink zullen stijgen.

Lage appeloogst
Overigens zal de oogst van appelen dit jaar ook iets kleiner zijn dan vorig jaar. De oogst komt 5 procent lager uit op 475 miljoen kilo, aldus het Productschap Tuinbouw te Zoetermeer. De appeloogst is lager omdat Nederland steeds minder appelbomen heeft, vooral van de soort Jonagold. Telers kiezen vanwege lage opbrengsten voor de teelt van andere fruitsoorten. De laatste tien jaar is de oppervlakte voor appelbomen met een kwart afgenomen tot 13.000 hectare.

Reageer op dit artikel