nieuws

Prijs peren stijgt door klein aanbod

Horeca

Er hangen deze maand uitzonderlijk weinig jonge vruchten in de Nederlandse perenbomen. Dat duidt nu al op een vrijwel mislukte perenoogst in september. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) houdt rekening met slechts 25 tot 30 procent van de normale opbrengst.

Volgens voorzitter J. van Haarlem van de NFO wordt dit seizoen hooguit 40 miljoen kilo van de bomen geplukt, terwijl dat normaal tussen de 150 en 160 miljoen kilo is.
De peer zal naar verwachting erg duur worden, want ook in België en Frankrijk ‘hangt weinig’, weet de voorzitter. In het ergste geval lijden de perentelers een schade van ongeveer 100 miljoen gulden. ‘Ze gaan in het nauw komen.’ Juist de peren deden het de afgelopen jaren goed in Nederland. Veel fruittelers zijn overgestapt van de weinig rendabele appel op de peer. Vorig jaar was zelfs een topjaar met een omzet van 230 miljoen gulden. Daarmee vormt de peer inmiddels een belangrijke pijler in de fruitsector.

Schimmels
Een belangrijke oorzaak voor de magere aanwezigheid van jonge perenvruchten ligt in het weer, weet Van Haarlem van de NFO. ‘In de natuur beheers je nooit alle factoren. We hebben vorig jaar een slechte zomer gehad, gevolgd door een natte herfst en winter. De schimmels op de bomen hebben welig kunnen tieren.’
Voorheen konden de perentelers die schimmels te lijf met chemische bestrijdingsmiddelen. ‘Maar dat mag niet meer. En dan zie je dat onder zulke weersomstandigheden de peer het op eigen kracht niet redt’, aldus de NFO-voorzitter.

Reageer op dit artikel