nieuws

Slecht gesteld met vergunningen

Horeca

Voor slechts 20 procent van de gebouwen in de provincie Utrecht waarvoor een brandveiligheidsvergunning nodig is, is een dergelijke vergunning afgegeven. De provincie richt daarom samen met de gemeentebesturen een groep van deskundigen op, die de achterstanden moet wegwerken. Dat heeft de provincie Utrecht dinsdag bekendgemaakt.

Op initiatief van commissaris van de koningin B. Staal hebben de 33 gemeentes in de provincie Utrecht meegewerkt aan een inventarisatie van de vergunningverlening. Daaruit bleek dat bij bijna alle gemeentes sprake was van een achterstand in het verlenen van brandveiligheidsvergunningen. De provincie wil niet zeggen om welke gemeentes het gaat. Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeentebesturen heeft een plan van aanpak om de achterstand op het gebied van vergunningverlening in te lopen. Ongeveer de helft zal dat binnen twee tot vier jaar doen, bij de andere helft gaat het vier jaar of langer gaan duren.

Achterstanden
Probleem daarbij is het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel voor de uitvoering van het brandveiligheidsbeleid. De provinciale groep van deskundigen moet daarin uitkomst brengen. Hoe de groep er precies uit gaat zien en hoe die gefinancierd wordt, wordt nog deze zomer bekend. Het beeld in de provincie Utrecht komt overeen met de bevindingen van de commissie-Alders, die de cafébrand in Volendam onderzocht. De commissie concludeerde onder meer dat er grote achterstanden bestaan op het gebied van het verlenen van vergunningen voor het brandveilig gebruiken van gebouwen en inrichtingen en het uitvoeren van controles.

Reageer op dit artikel