nieuws

Statiegeld op blikjes dichterbij

Horeca

De uitvoering van de plannen van minister Pronk om statiegeld op blikjes, drinkkartonnetjes en plastic flesjes te heffen, komt steeds dichterbij.

De Tweede Kamer heeft de minister gevraagd nog eens met de verpakkingsindustrie om de tafel te gaan zitten. Als de bedrijven niet vrijwillig aan het statiegeld willen meewerken mag Pronk hen verplichten statiegeld te heffen. Dat heeft een meerderheid van de Kamer eind mei besloten. Pronk wil nog voor de zomer met een definitief voorstel komen.De plannen van Pronk worden niet overal met gejuich ontvangen. ‘Pronk is van alle realiteit los’, zegt Johan van der Weerd, voorzitter van Sector Fastfood & IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. ‘Het plan is absurd. Cafetaria’s kunnen dit fysiek niet aan en het brengt een hoop stank en rompslomp met zich mee. Cafetariahouders zullen producten met statiegeld dan subiet uit hun assortiment gooien en zoeken naar andere verpakkingen.’Nog steeds wordt er volop gelobbyd om uitvoering van de plannen van Pronk te voorkomen. ‘Ik denk dat het beter is om meer voorlichting te geven op bijvoorbeeld scholen’, aldus Van der Weerd. ‘Het is een gedragskwestie en een stukje opvoeding. Daar moeten we aan werken. Statiegeld is geen oplossing. Veel mensen nemen echt niet de moeite om voor een kwartje een blikje terug te brengen.’

Reageer op dit artikel