nieuws

Volendamse pastoor bekritiseert bisschop

Horeca

De Volendamse pastoor J. Berkhout handhaaft zijn kritiek op bisschop Punt van Haarlem. Hij zegt geen morele en collegiale steun van Punt te hebben ervaren tijdens de nasleep van de cafébrand. Berkhout vindt het onbegrijpelijk dat Punt hem in een open brief ervan beschuldigt een incorrecte voorstelling van zaken te hebben gegeven.

Daarmee reageerde de bisschop op uitspraken van de pastoor op televisie als reactie op de definitieve benoeming van Punt tot bisschop. ‘Ik neem er geen woord van terug’, zei Berkhout dinsdag nadat hij de brief per post had ontvangen.

Hij zal een briefje terugschrijven, waarin hij Punt erop zal wijzen dat het hem vooral gaat om een persoonlijke, hartelijke betrokkenheid van de bisschop op de persoon van de pastoor. ‘Die betrokkenheid in deze moeilijke situatie was er niet’, benadrukte Berkhout, pastoor van de Vincentiusparochie en secretaris van het hoogste adviesorgaan van de bisschop.

Zijn kritiek heeft betrekking op de periode na de stille tocht van 12 januari, waarin de bisschop meeliep. Sindsdien zegt Berkhout niets meer van Punt te hebben gehoord. De bisschop verwerpt die kritiek en zegt dat hij veel meer heeft gedaan dan de pastoor beweert. Berkhout uitte zijn teleurstelling begin juli al in een brief aan Punt, die toen nog waarnemend bisschop was. ‘Ik ben niet verbitterd, ook al voel ik mij wel alleen staan. Bisdom en dekenaat tonen geen betrokkenheid’, schreef de pastoor. Hij benadrukt dat hij al een half jaar op de grens van zijn kunnen functioneert en vraagt zich af hoe lang hij dat nog kan volhouden.

Punt en Berkhout hebben hun meningsverschil dinsdagochtend via de telefoon besproken. In een gezamenlijk persbericht lieten ze daarna weten dat ze blijven bij hun verschillende inschatting van de situatie. Maar ze zijn het er volledig over eens dat zij tegen de achtergrond van de ramp in Volendam geen ‘onwaardige discussie via de media’ willen voeren. Ze zullen hun persoonlijk gesprek voortzetten.

Reageer op dit artikel