nieuws

Weerstand tegen ‘genzalmen

Horeca

Nederlanders lopen niet warm voor het toepassen van biotechnologie op voedsel. Dat bleek tijdens het publieke debat hierover.

Zalm die geschikt is voor koudwaterkweek is een voorbeeld van genetisch gemodificeerd voedsel. In Noord-Amerika vindt onderzoek hiernaar plaats. Door genetische modificatie is de vis bestand tegen koudere temperaturen en krijgt een mooie roze kleur.
Grote angst van tegenstanders van ‘genzalmen’ is dat ze uit hun bassins ontsnappen en het natuurlijk evenwicht verstoren. Een aantal landen, verenigd in de North Atlantic Salmon Conservation Organisation, heeft zich uitgesproken tegen het kweken van ‘genzalmen’. Ook in Noorwegen is de visserijsector tegen genetische modificatie van zalm. Het is daar verboden. Zalmkwekers menen dat goede kwekerijen, goed management en fokkerijmethoden modificatie overbodig maken.

Reageer op dit artikel