nieuws

Britse lammeren naar slachthuis

Horeca

Bijna anderhalf miljoen Britse lammeren moeten worden afgemaakt, omdat er door de mond- en klauwzeercrisis geen buitenlandse markt voor de gezonde dieren is. Dit heeft de minister van Voedsel en Landbouw Lord Whitty donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om een kleiner soort lam dat wordt gefokt in de heuvels van Cumbria, Devon en Wales. Deze lammeren zijn op het Europese vasteland populair, maar in Groot Brittannië niet. Grote supermarktketens in Groot-Brittannië hebben aangeboden de lammeren op te slaan, maar de minister vreest dat het er teveel zijn om op te eten.

Sinds de uitbraak van MKZ in februari zijn al bijna vier miljoen schapen op het eiland noodgedwongen geslacht. Dit is meer dan een tiende van het totale Britse schapenbestand. De boeren zijn woedend op de regering, die bovendien heeft aangekondigd de schapenhouderij drastisch te willen hervormen als de MKZ-crisis voorbij is. Subsidies zouden moeten worden geschrapt, behalve voor boeren die de natuurlijke omgeving beschermen ten behoeve van de toeristenindustrie. Met deze maatregel en met de slachting van de anderhalf miljoen lammeren die de heuvels kaal grazen, hoopt de regering de schapensector gezond te maken.

Reageer op dit artikel