nieuws

Duvel neemt helft Tsjechische brouwerij over

Horeca

Duvel Moortgat, brouwer van Duvel-bier, heeft een belang van vijftig procent genomen in de Tsjechische branchegenoot Bernard. Duvel heeft hiervoor een kapitaalsverhoging van 110 miljoen Tsjechische kronen (€ 3.267.217,50, f 7,2 miljoen) bij Bernard doorgevoerd. Daarnaast heeft Duvel bestaande Bernard-aandelen overgenomen.

De Belgische brouwer, die sinds 1999 beursgenoteerd is, probeert al langer een internationale expansie door te voeren. Bernard is een brouwer van kwaliteitsbieren, die ook rechtstreeks aan supermarkten levert. Tsjechië is een belangrijke groeimarkt, waar met een gemiddelde consumptie van 160 liter per jaar wereldwijd het meeste bier per hoofd van de bevolking wordt gedronken.

Bernard produceerde vorig jaar ruim 100.000 hectoliter bier en boekte daarbij een omzet van 148 miljoen kronen (€ 4.356.290,-, f 9,6 miljoen). De brouwerij past veelal authentieke werkwijzen toe. Duvel Moortgat bekleedt in België inmiddels een vijfde plaats op de binnenlandse markt.

Door de expansie in Tsjechië volgt Duvel Moortgat de weg die eerder ook marktleider en wereldwijde nummer twee Interbrew is ingeslagen. Interbrew heeft inmiddels joint ventures afgesloten in de meeste Oost-Europese landen.

Reageer op dit artikel