nieuws

Gen voor ‘malse biefstuk’ gevonden

Horeca

Australische wetenschappers hebben nieuwe manieren gevonden om beter vlees te produceren en malsere en sappiger biefstukken. Gesproken wordt over een nieuwe doorbraak in de gentechnologie.

De Australiërs werkzaam bij het onderzoekscentrum voor Vee en Vleeskwaliteit zeggen dat ze genen hebben gevonden die te maken heeft met de malsheid van vlees. Ook werd duidelijk dat koeien die langzaam lopen beter smaken dan hun snellere soortgenoten.
De directeur van het centrum, Bindon, benadrukte dat er geen sprake is van het manipuleren van genen van vee. ‘Wij gebruiken die alleen maar als hulpmiddel bij de selectie.’ Hij zei dat het voor het eerst is dat er een gen is gevonden dat te maken heeft met de malsheid van vlees. Eerder was al het gen gevonden dat zorgt voor vet in het spierweefsel.

Taai
Het onderzoeksproject heeft de genen geïdentificeerd die zowel te maken hebben met mals als met taai vlees. Fokkers kunnen daardoor dieren selecteren met het ‘mals-gen’ en zonder de ‘taai-genen’. Eerder zijn al genen opgespoord die te maken hebben met bepaalde ziekten, maar de ontdekking van de genen verantwoordelijk voor vetgehalte en malsheid zijn de eerste die nuttig zijn voor het productieproces.
Australië is al de grootste vleesexporteur ter wereld. En Bindon verwacht dat de nieuwe doorbraak het land een voorsprong zal geven op de concurrenten.

Reageer op dit artikel