nieuws

Grachten hét uitje in Nederland

Horeca

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is hét uitje in Nederland. Geen enkele dagattractie trok vorig jaar meer bezoekers dan de grachtentochten. Evenals vorig jaar staan de rondvaarten in Amsterdam op de eerste plaats in de rangslijst van de twintig meest bezochte dagattracties, zo blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van Toerisme Recreatie Nederland (TRN).

Drie miljoen mensen maakten vorig jaar een rondvaart door de hoofdstedelijke grachtengordel. Op de tweede plaats van meest bezochte attracties staat De Efteling in Kaatsheuvel, met bijna drie miljoen bezoekers. De Efteling was het jaar daarvoor ook al goed voor een tweede plaats. Nieuw op de derde plaats is Burgers’ Zoo in Arnhem met bijna twee miljoen bezoekers.

Burgers’ Zoo kwam van 4 en daar staat nu de concurrerende dierentuin Diergaarde Blijdorp, die in 2000 ruim 1,6 miljoen belangstellenden binnen de poorten kreeg. Het Rijksmuseum Van Gogh in Amsterdam zag een forse toename van het aantal bezoekers tot ruim 1,3 miljoen, maar dat had vooral te maken met het feit dat het museum in 1999 geruime tijd gesloten was.

TRN constateert overigens wel dat er ten opzichte van voorgaande jaren geen groei meer was van het aantal bezoekers van dagattracties. Er is sprake van stabilisatie. Hoewel ze de eerste en tweede plaats op de ranglijst vasthielden, kregen de rondvaartbedrijven en de Efteling wat minder bezoekers te verwerken. In 2000 maakten 200.000 mensen minder een rondvaart. Maar de belangstelling voor historische gebouwen nam fors toe met bijna 24 procent.

Dalingen waren vooral te zien in de recreatiegebieden, waar ruim vier procent minder bezoekers kwamen in 2000, en ook vervoersattracties (boottochten, rondritten per stoomtrein en dergelijke) zagen het aantal bezoekers teruglopen met ruim 6 procent. Grote afwezige op de lijst is Six Flags in Biddinghuizen. Six Flags maakt geen bezoekersaantallen, omdat die worden beschouwd als beursgevoelige informatie.

Reageer op dit artikel