nieuws

Grand-café Rox mag naam houden

Horeca

Het Amsterdamse hotel The Grand heeft het kort geding verloren dat het had aangespannen tegen grand café Rox. The Grand en eigenaar SAS ABC Hotels eisten dat Peter en Monique Brugman de naam van hun recent geopende café zouden wijzigen.

Sinds 1992 drijft The Grand namelijk op de begane grond van het hotel een restaurant onder de naam Café Roux. SAS is sinds 1993 houdster van de merknaam Café Roux. Volgens de eisers leveren Café Roux en Grand Café Rox identieke diensten en is er ‘visueel en auditief sterke gelijkenis’, wat volgens hen tot verwarringsgevaar leidt bij het publiek. Van de Rox-eigenaren eiste The Grand een dwangsom van ƒ25.000 per dag.

Maar volgens de rechter zijn er aanmerkelijke verschillen tussen de beide namen: ‘Rox is Engels, en Roux is Frans’. Bovendien constateerde de arrondissementsrechtbank in Amsterdam dat beide horecagelegenheden ver uit elkaar liggen. The Grand ligt aan de Oudezijds Voorburgwal, Rox aan de Arenaboulevard in Amsterdam Zuidoost. ‘Van verwarring is dan ook geen sprake’, oordeelde de rechter. Brugman is blij met de uitspraak. ‘Het was toch een beetje Klein Duimpje tegen de reus.’ Maar waar heeft hij die naam Rox vandaan? ‘Ik keek samen met mijn vrouw naar de tv. Er was een programma dat heette Box. Monique kwam toen op de naam Rox.’

Reageer op dit artikel