nieuws

Horeca strijdt tegen gebruik rapedrug GHB

Horeca

De politie in Valkenswaard maakt zich ernstig zorgen over het gebruik van het als rapedrug bekend staande narcosemiddel GHB. De politie begint samen met de plaatselijke horeca, de gemeente en de regionale gezondheidsdienst op korte termijn een voorlichtingscampagne om te wijzen op de gevaren van het middel.

Het 31.000 inwoners tellende Valkenswaard staat in Zuidoost-Brabant bekend als uitgaanscentrum. De afgelopen paar maanden vond de politie drie keer een bewusteloze vrouw op straat. Een van hen vertelde achteraf dat ze vrijwillig het middel GHB had genomen. Bij de twee anderen is dat vermoedelijk toegediend zonder dat ze het wisten. Bovendien hadden de drie vrouwen alcohol gedronken.

GHB is een vloeibaar narcosemiddel. Een geringe hoeveelheid zou de geslachtsdrift aanwakkeren. Daarom staat het bekend als rapedrug. Een grotere dosis, gecombineerd met alcoholgebruik, is echter levensgevaarlijk, aldus de Valkenswaardse politiechef D. de Graaff. Probleem is dat GHB niet onder de Opiumwet valt. Wie het stiekem aan iemand toedient, bijvoorbeeld door het in een drankje te doen, is alleen strafbaar op grond van de Wet op de Geneesmiddelen.

Hoe de voorlichtingscampagne er precies uit gaat zien, staat volgens De Graaff nog niet vast. ‘We willen in posters ophangen in horecagelegenheden. Ook willen ouders informeren over de gevaren die hun kinderen lopen.’

Reageer op dit artikel