nieuws

Tomaat tegen prostaatkanker

Horeca

Lysopeen, het antioxidant dat een tomaat rood kleurt, kan het risico op prostaatkanker aanmerkelijk verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Illinois onder 32 mannen. De resultaten werden woensdag bekendgemaakt op een congres in Chicago.

De proefpersonen moesten drie weken lang elke dag een glas tomatensaus drinken. Deze behandeling zorgde voor een aanzienlijke verbetering van de prostaatcellen en de witte bloedlichaampjes.
Eveneens zorgde het lysopeen uit de tomaten dat de specifieke antistof PSA, de Prostatic Specific Antigen, die uitsluitend door de prostaat geproduceerd wordt, in het bloed afneemt. Wanneer deze antistof in hoge gehaltes in het bloed aanwezig is, kan dit een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. De positieve resultaten moeten nog nader onderzocht worden om echt te spreken van een doorbraak in de strijd tegen prostaatkanker, zei M. Bowen van het medisch onderzoeksteam op het congres.
Na longkanker is prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Onder het zestigste jaar komt het weinig voor. Bijna vijftig procent van de mannen is bij constatering ouder dan 75 jaar.

Reageer op dit artikel