Weekeinde in ban van illegale houseparty's

Het afgelopen weekeinde zijn er vier illegale houseparty's in Nederland ontstaan. Aan drie heeft de politie een einde gemaakt. Vooral in Moerdijk leidde dat zaterdag tot een enorme politie-inzet. Zondag is er nog één illegaal feest aan de gang op recreatieterrein De Piet bij het Veerse Meer. Daar bevonden zich ongeveer tweeduizend feestgangers.

De politie in Zeeland zegt zondag de illegale houseparty aan het Veerse Meer te zullen gedogen. Hoewel overnachten op het terrein niet is toegestaan, gaat de politie niet bekeuren wegens wildkamperen. Daar is te weinig mankracht voor.

Zaterdagavond zette burgemeester H. den Duijn van Moerdijk wel alles op alles om een eind aan de illegale houseparty in zijn gemeente te maken. Hij gebruikte in totaal maar liefst 650 politiemensen om het illegale evenement op een braakliggend stuk grond bij Shell in Moerdijk op te breken. De party werd bezocht door ongeveer 3000 dansliefhebbers, onder wie Britten, Duitsers, Fransen, Belgen en Tsjechen.

Het gemeentebestuur van Moerdijk wilde het feest niet door de vingers zien omdat dat te veel risico's zou geven op het gebied van veiligheid, gezondheid en openbare orde. Het feestterrein lag tussen twee chemische fabrieken in. De gemeente zat zo met de illegale houseparty in haar maag, dat er zelfs een crisisteam van gemeente, politie en justitie werd geformeerd.

De politie en ME begeleidde de deelnemers van het feest in Moerdijk zaterdagavond met zachte dwang van het terrein af. Er vielen geen gewonden. Bij de ontruiming werden zestien bezoekers aangehouden, onder meer wegens belediging van politiemensen en het niet opvolgen van een politiebevel.

Ook namen agenten alle geluidsapparatuur in Moerdijk in beslag, omdat ze zonder vergunning was gebruikt. Er waren acht zeecontainers voor nodig om de spullen van het terrein te halen. De waarde van deze gevorderde apparatuur is ongeveer honderdduizend gulden. Zaterdagavond verplaatsten ongeveer tweeduizend in Moerdijk weggestuurde partygangers zich naar het Veerse Meer. De grote groep streek neer op recreatieterrein De Piet en zette daar de houseparty voort.

De politie in Den Bosch wist in de nacht van zaterdag op zondag twee illegale houseparty's in de kiem te smoren. Een getuige tipte de politie dat jongeren op de Zuiderplasweg bezig waren om apparatuur op te stellen. Nog voordat de muziek losbarstte, maakte de politie er een einde aan. Enkele uren later slaagden ongeveer zeventig mensen er wel in een houseparty bij het Engelenmeer te beginnen. De politie beëindigde dit initiatief echter snel. Na een uur was op deze lokatie de rust weergekeerd.

Ondergrondse danscultuur
Volgens de bezoekers van de illegale houseparty's worden dit soort zogenoemde Teknival-bijeenkomsten in heel Europa gehouden. De afgelopen jaren waren er dergelijke feesten bij de Eemshaven in Delfzijl en in Binnenmaas in de Hoeksche Waard. Bij dit soort evenementen worden enkele dagen van tevoren via internet en mobiele telefoon uitnodigingen verstuurd. DJ's komen er spontaan op af met hun geluidsapparatuur.

De ondergrondse danscultuur (underground dance) is een fenomeen dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig hoogtijdagen beleefde. Jongeren die de commercialisering en professionalisering van de dance- en housescene beu waren, organiseerden vanaf die tijd hun eigen feestjes, zoals zaterdag in Moerdijk. In 1999 werden dergelijke party's ook al gehouden in het Rotterdamse havengebied. ‘Er is altijd een beweging geweest die vond dat house gratis zou moeten zijn en dat house van de mensen was’, weet G. van Veen, dance-organisator van Club Risk en housekenner van het eerste uur. ‘Dat zijn de sub-undergrounders die waarschijnlijk in Moerdijk aanwezig waren.’