nieuws

Alles staat stil

Horeca

Manhattan is woensdag een ghosttown. Kantoren zijn gesloten en ook de horeca in dit deel van de stad zit op slot. De redactie heeft vroeg in de ochtend telefonisch contact met medewerker Arie de Haan. Rampzalig zijn in zijn ogen de gevolgen voor de 10.000 restaurants en bars en de tientallen hotels in het getroffen gebied

Om acht uur dinsdagmorgen rijdt De Haan, columnist voor Misset Horeca, over de Brooklyn Bridge. Op weg naar zijn bedrijf voor convenienceproducten in het stadsdeel Brooklyn. Hij is nog niet op kantoor aangekomen of zijn Amerikaanse vriendin hangt aan de telefoon. ‘Arie, er is een ramp gebeurd, het WTC staat in brand.’ ‘Toen ik uit het raam keek, hingen de rookwolken al boven de stad.’ Ook bij De Haan slaat de paniek toe als via CNN de omvang van de ramp duidelijk wordt. ‘Iedereen kent wel iemand die in het WTC werkt, dus ik ben onmiddellijk aan het bellen gegaan.’ Telefoonlijnen raken overbelast. Pas in de avond kan hij familie in Nederland melden dat hij in veiligheid is.

Een goede vriend, met wie hij in de loop van de dag contact heeft, verkeert min op meer in shock. ‘Hij werkt in het kantoor van Lehman Brothers, dat vlak naast het World Trade Center ligt. ‘Hij heeft dat tweede vliegtuig van betrekkelijk korte afstand in het gebouw zien vliegen. Die man is er helemaal kapot van.’ De horeca in Manhattan heeft zware klappen moeten incasseren. Van de restaurants en hotels die deel uitmaken van het immense WTC-complex is niets meer over. Boven in de toren was het toprestaurant Windows on the world ondergebracht. Het Marriott Financial Center, bij de vorige aanslag in 1993 deels verwoest, is weggevaagd. Het onlangs geopende vijfsterren Trebbecca Grand Hotel is ingericht als crisiscentrum. Volgens Arie de Haan zullen vele duizenden restaurants en bars in Lower Manhattan (Soho, Canal Street, West Village) de nasleep van de ramp tot in lengte van jaren voelen. ‘Voor de stad, maar ook voor de het hele land is dit zo’n zware klap. Alles staat stil. Heel veel mensen en bedrijven, ook m’n eigen bedrijf, zal hiervan de gevolgen ondervinden.’

Reageer op dit artikel