nieuws

Arrestaties bij opening hasjcafé in Engeland

Horeca

Al voordat in de stad Stockport bij Manchester het eerste hasjcafé openging, verrichtte de Engelse politie enkele arrestaties. Onder de gearresteerden waren vier Nederlanders.

Twee uur voor de opening hield de politie zes medewerkers, onder wie de Nederlandse zakenman Nol van Schaik, zijn vriendin, een Nederlandse bedrijfsleider en internetspecialist, aan en voerde ze met een politiebusje af.De zes gearresteerden hebben veertien uur vastgezeten. Zondagochtend kwamen ze vrij.

‘De Nederlanders waren meteen doelwit. Het is te schandalig voor woorden. Je weet niet waar je het zoeken moet in Engeland’, zegt Van Schaik. In een hotel ondervroeg de politie later twee Nederlandse journalisten en twee Engelsen. Volgens Van Schaik had de politie het op de Nederlanders gemunt.

Van Schaik is eigenaar van het Global Hemp Museum en drie koffieshops in Haarlem. In de Engelse koffieshop wilde hij vooral softdrugs voor medische doeleinden verkopen. Tijdens de politie-inval gaf Van Schaik een joint aan een patiënt met rugklachten, omdat deze op de grond was gevallen. De politie verdenkt de gearresteerden van het distribueren van marihuana voor recreatief gebruik.

Het hasjcafé in Manchester is op zondag alsnog voorzichtig opengegaan. De vier Nederlanders zijn echter na hun vrijlating met een vliegtuig terug naar Nederland gekomen. Op 20 november moeten zij zich weer in Engeland melden en worden ze voorgeleid.

Reageer op dit artikel