nieuws

‘Butolonen ruim 7,5 procent gestegen

Horeca

De brutolonen zijn dit jaar met ruim 7,5 procent gestegen. De grootste stijger was de IT-sector met 9,1 procent. De sector bankverzekeringswezen en zakelijke dienstverlening en de sector handel en horeca zagen een loonsverhoging van 8 procent. Dit blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2001, uitgevoerd door Deloitte & Touche en ADP Nederland.

De brutoloonstijging is hoger dan vorig jaar was verwacht door het Beloningsonderzoek. Daarin werd gesproken over een stijging van 4,6 procent. Aan het jaarlijks terugkerend onderzoek naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden deden dit jaar ruim zevenhonderd kleine en middelgrote ondernemingen mee. Van die bedrijven zei ruim de helft last te hebben van de krapte op de arbeidsmarkt.

De regelingen voor kinderopvang worden steeds beter. Ruim vijftig procent biedt deze opvang aan, dat is tien procent meer dan vorig jaar. Ook hebben steeds meer werknemers de mogelijkheid om een ‘sabbatical leave’ op te nemen. Het aantal ondernemingen die een jaar vrijaf in het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden heeft opgenomen, is gestegen van tien procent vorig jaar naar achttien procent. Het aantal bedrijven dat een regeling heeft voor competentiebonussen is afgenomen van 5,5 procent naar een kleine drie procent.

Reageer op dit artikel