nieuws

Gezamenlijke maaltijdvoorziening

Horeca

Het Nijmeegse ziekenhuis Sint Maartenskliniek, Stichting De Waalboog (verzorgingshuis Nijevelt en verpleeghuis Joachim en Anna) en cateraar Van Hecke gaan in september van start met de gezamenlijke maaltijdvoorziening van deze drie instellingen, onder de naam Carte Deux Nijmegen. De keuken van de Sint Maartenskliniek wordt om die reden momenteel ingrijpend verbouwd.

Uit die keuken komen met ingang van volgende maand alle warme maaltijden voor de drie instellingen. Een deel van de keukenmedewerkers van De Waalboog gaat dan ook straks werken in de Sint Maartenskliniek. Het management van dit geheel komt in handen van Van Hecke Institutioneel.Zowel de Sint Maartenskliniek als De Waalborg bereiden op dit moment nog zelf hun maaltijden voor de patiënten/bewoners. Beide partijen hebben echter ingezien dat het in de toekomst steeds lastiger en inefficiënter wordt op deze manier te blijven werken. De Sint Maartenskliniek heeft al geruime tijd overcapaciteit, terwijl de twee instellingen van De Waalboog kampen met sterk verouderde keukens die eigenlijk aan vervanging toe zijn. De geplande samenwerking komt dus voor alle partijen als geroepen.De eerste plannen voor samenwerking dateren al van 1998. Ook toen was de basisgedachte al ‘warme maaltijden serveren vanuit de keuken van de Sint Maartenskliniek via een ontkoppeld kooksysteem’. De broodmaaltijden blijft iedere instelling vanuit de eigen keuken verzorgen. Samenwerkingen tussen de keukens van instellingen zijn allang niet zeldzaam meer. Maar samenwerking tussen een ziekenhuis, een verpleeghuis en een verzorgingshuis is in ons land nog niet de orde van de dag. De Sint Maartenskliniek en de Stichting De Waalboog worden bovendien uit verschillende middelen gefinancierd, hetgeen de samenwerking lange tijd heeft vertraagd. Het ministerie van VWS heeft namelijk lang geaarzeld voordat het toestemming gaf voor de noodzakelijke verbouwing van de keuken van het ziekenhuis.De gemeenschappelijke voedingsdienst van de drie instellingen gaat er als volgt uitzien: alle medewerkers blijven in dienst van de instelling waar ze nu op de loonlijst staan. De afzonderlijke CAO’s blijven onverkort van toepassing, ook voor de medewerkers die hun werkplek op De Waalborg verruilen voor een in de keuken van de Sint Maartenskliniek.De maaltijden worden dagelijks per auto naar Nijevelt en Joachim en Anna gebracht. Deze beide instellingen behouden een satellietkeuken.De centrale keuken in het Nijmeegse ziekenhuis kan voortaan 1000 maaltijden per dag verzorgen. Zo’n 500 gaan er dagelijks naar het verpleeg- en het verzorgingshuis en 250 naar het ziekenhuis. Hierdoor blijft de keuken met een overcapaciteit kampen. Van Hecke Institutioneel heeft de inspanningsverplichting op zich genomen om voor de resterende ruimte (zo’n 250 tot 300 maaltijden) andere klanten te zoeken.

Reageer op dit artikel