nieuws

Gokkasten veranderen vanaf 2002

Horeca

Spelers op gokkasten worden vanaf 1 januari 2002 dubbel aangepakt. Met de invoering van de euro gaat het inlegtarief per spel omhoog van een kwartje (f 0,25) naar 20 eurocent (f 0,44). Daarnaast krijgt de gokker te maken met een aangepast apparaat, dat bij tweehonderd punten automatisch uitkeert en dwingt ‘bewuster’ te spelen.

De nieuwe gokkast werd maandag gepresenteerd door E. Nijpels, voorzitter van de commissie kansspelen. Volgens voorzitter A. Kobus van de VAN, de brancheorganisatie voor speelautomaten, wordt met de nieuwe automaat het risico op verslaving kleiner. ‘Wat voor ons positief is, want wij hebben er belang bij dat de maatschappij ons product goed blijft accepteren.’

Voortaan kan maar tot tweehonderd punten, nu nog f 50 waard, worden gespeeld. De gokkast keert dan automatisch uit en valt vervolgens vijftien seconden stil. ‘De gokker kan dan even niet spelen en denkt daardoor even na over waarmee hij bezig is’, licht Kobus toe.

Bovendien wordt de startknop van de automaten aangepast. Straks kan alleen een nieuw spel worden begonnen als de knop is losgelaten en weer wordt ingedrukt. ‘Hiermee voorkomen we dat mensen met het bekende luciferhoutje de knop vastklemmen en de kast laten draaien, terwijl ze aan de bar een biertje gaan zitten drinken’, zegt Kobus.

Daarnaast mogen de kasten na 1 januari alleen maar flikkerende lichten hebben als er op wordt gespeeld. Hierdoor wordt de cafébezoeker die aanvankelijk alleen voor een drankje kwam, minder snel verleid tot het wagen van een gokje. Ook mogen de apparaten minder uitbundig geluid produceren als er wordt uitbetaald. Verder moet de automaat aangegeven wat de winst- dan wel verlieskansen van dat moment zijn.

De VAN streeft ernaar dat op 2 januari minimaal de helft van de 30.000 gokkasten in de Nederlandse horeca is aangepast. De overige vijftig procent moet uiterlijk voor 28 januari, de laatste dag dat er in Nederland nog met guldens betaald kan worden, zijn aangepakt. GGZ-Nederland, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, reageert een beetje sceptisch op de maatregelen. ‘Er is nooit onderzocht of deze aanpassingen zin hebben. Ook niet in het buitenland. We kunnen alleen maar afwachten of na 1 januari meer dan wel minder gokverslaafden bij ons aankloppen voor hulp’, aldus beleidsmedewerker verslavingszorg T. de Vos. Jaarlijks melden zich zo’n 4000 gokverslaafden bij de GGZ.

Reageer op dit artikel