nieuws

Groei kamerprijzen hotels houdt aan

Horeca

De gemiddelde kamerprijs blijven sterk stijgen, tot 295 gulden dit jaar en 311 gulden in 2002. Dat blijkt uit het jaarlijkse Hosta-rapport met de laatste cijfers over de hotellerie in de Benelux. Het rapport, opgesteld door onderzoeksbureau Horwath Consulting, werd woensdag gepresenteerd.

De Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels hadden in 2000 een absoluut topjaar. De gemiddelde kamerbezetting steeg van 75,1 in 1999 tot 76,4 procent over 2000. Met name de hotels in Amsterdam en Schiphol profiteerden hiervan. De zakengast is nog steeds bereid veel te betalen voor z’n overnachting in de hoofdstad. De gemiddelde kamerbezetting steeg hier van 83,2 tot 85,2 procent.

De toekomstverwachtingen voor de Nederlandse hotellerie zijn goed. Dit jaar vallen de bezettingscijfers waarschijnlijk iets lager uit, zo’n 77 procent. Volgend jaar stabiliseert de bezetting, maar daar staat een stijging van de kamerprijs tegenover. Mede onder invloed van de introductie van de euro. Onafhankelijke hotels hadden in 2000 een gemiddelde bezetting van 67 procent met een kameropbrengst van 215 gulden. Ketenhotels kwamen op 77 procent bezetting en een kamer leverde 230 gulden op. Het bedrijfsresultaat van een onafhankelijk hotel kwam uit op 31 procent, bij een ketenhotel was dit 42 procent.

Reageer op dit artikel