nieuws

Interbrew moet Bass-dochter Carling verkopen

Horeca

Het Belgische bierconcern Interbrew moet de vorig jaar overgenomen Britse brouwer Bass Brewers volledig afstoten of diens dochterbedrijf Carling Brewers verkopen. Dat heeft het Britse ministerie van Handel en Industrie dinsdag bekendgemaakt.

Interbrew liet al snel weten te kiezen voor het afstoten van Carling. Heineken heeft daar interesse voor. Interbrew kocht Bass vorig jaar augustus voor 2,3 miljard pond (f 8 miljard) zonder die transactie afhankelijk te maken van toestemming van de autoriteiten. Het ministerie van Handel en Industrie heeft nu besloten dat Bass of alleen Carling voor eind februari moet worden overgedaan aan een koper die de instemming heeft van de regering.

Het besluit moet voorkomen dat Interbrew een te sterke marktpositie krijgt. Het concern kocht vorig jaar ook al de Britse brouwer Whitbread en kwam met Bass op een marktaandeel van 34 procent.

De regering liet begin januari weten dat Interbrew Bass in zijn geheel moest afstoten. Dat gebeurde op advies van de Britse monopoliecommissie. Interbrew stapte vervolgens naar de Britse rechter. Die oordeelde in mei dat de monopoliecommissie de Belgen geen eerlijke kans had gegeven om hun argumenten naar voren te brengen. Daarop begon nieuw overleg over een oplossing.

Interbrew liet dinsdag weten tevreden te zijn met het besluit en zei de verkoop van Carling voor eind dit jaar te willen afronden. Het concern kan nu de activiteiten van Bass Brewers in Schotland en Noord-Ierland behouden, net als de wereldwijde rechten op de merken Tennent’s en Bass Ale.

Carling Brewers is wel het belangrijkste onderdeel van Bass Brewers. Het heeft met het goedverkopende eigen merk en andere merken een aandeel van 18 procent op de Britse markt. Analisten denken dat het bedrijf ongeveer 1,2 miljard pond (f 4,2 miljard) moet kosten. Ze zien Heineken als favoriet voor overname.

Een woordvoerster van Heineken bevestigde dinsdag dat het bedrijf belangstelling heeft voor Carling. ‘We zullen het besluit van de Britse regering nader bekijken. Het is natuurlijk wel zo dat de wereld er sinds een week anders uitziet.’ Met dat laatste doelde de woordvoerster op de economische en financiële gevolgen van de aanslagen in de VS, onder meer voor de waardering van bedrijven.

Reageer op dit artikel