nieuws

KHN: ‘Geen risico legionella

Horeca

Cafés en restaurants zijn volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) geen plaatsen met een hoog risico op legionellabesmetting. Ze hoeven dan ook geen risicoanalyse te laten uitvoeren en vallen onder de reguliere controles van de Keuringsdienst van Waren, zo stelt de organisatie in een persberic

KHN reageert hiermee op berichten in de media dat cafés en restaurants te weinig zouden doen aan legionellapreventie. 91 procent van de bedrijven zou namelijk geen risicoanalyse hebben uitgevoerd. Volgens KHN is die risicoanalyse voor cafés en restaurants niet nodig omdat de kans om besmet te raken met legionella (die de veteranenziekte veroorzaakt) te verwaarlozen is.

Dat komt omdat in de meeste cafés en restaurants water niet in versproeide of vernevelde toestand wordt gebruikt. Alleen bedrijven die in de risicogroepen vallen zijn verplicht tot een risicoanalyse. KHN schat dat slechts één procent van de cafés en restaurants daadwerkelijk tot de risicogroep behoort. Hotels en logiesaccommodaties behoren duidelijk wél tot de risicogroep, aldus KHN. Hotels zijn verplicht een risicoanalyse uit te voeren en indien nodig een beheersplan op te stellen.

Reageer op dit artikel