nieuws

Mooi weer laat kassa’s rinkelen

Horeca

De afgelopen twee weken buiten beschouwing gelaten, heeft de Nederlandse horeca een knalzomer achter de rug. Mede dankzij het mooie weer lieten de omzetten branchebreed een behoorlijke groei zien in vergelijking met de zomerperiode van vorig jaar.

Dinsdag publiceerde het bedrijfschap Horeca en Catering de omzetcijfers van het zomerseizoen. Ongeveer twee op de vijf ondernemingen (36 procent) noteerde een betere omzet dan vorig jaar. Bij 24 procent kwam die groei zelfs boven de vijf procent uit. De stijgingen zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het mooie weer. Verder zijn de hogere prijzen van invloed. Ondernemers die minder inkomsten hadden, zagen slecht weer en de nasleep van de mkz-crisis als oorzaak.Het aantal gasten lag in de meeste bedrijven aanzienlijk hoger en ze besteedden ook meer dan vorige zomer. Van de ondervraagde ondernemers had dertig procent meer eet- en drinkgasten dan vorig jaar. Bij 29 procent van de bedrijven werd deze zomer meer uitgegeven. Ruim een kwart (26 procent) van de logiesverstrekkers registeerde een groei van het aantal overnachtingen. De grote ondernemingen lieten de beste cijfers zien.

Personeel
Het personeelstekort zorgde opnieuw voor problemen. Extra bedienend personeel en keukenpersoneel aantrekken was dit jaar misschien nog wel moeilijker dan vorig jaar. De helft van de (restaurant)bedrijven geeft aan dat met name het vinden van geschikte medewerkers voor de keuken lastig was.
Een op de vier ondernemers geeft aan speciaal voor het seizoen op zoek te zijn geweest naar personeel. Dat zijn ruim 10.000 bedrijven. De behoefte aan extra medewerkers was het grootst in de logiessector (dertig procent) en de fastfoodbedrijven (29 procent), en het minst in de restaurants (22 procent). Cafés met terrassen hadden zoals gebruikelijk vooral behoefte aan extra obers, maar ook veel restaurants kampten met tekorten in de bediening.

Reageer op dit artikel