Tien genomineerden 'Café van het Jaar

De jury van Café van het Jaar heeft tien cafés genomineerd die gaan strijden om de titel Café van het Jaar 2001. De hoofdprijs - het gastvrijheidsbeeld - wordt op maandag 19 november uitgereikt in Down Mexico Way in Rotterdam.

De jury bracht na een eerste selectie 35 bedrijven onaangekondigd een bezoek. Een aantal zaken is meerdere keren en op diverse tijdstippen bezocht. Regelmatig werd er gegeten, soms is er alleen wat gedronken. De jury lette daarbij op gastvrijheid, sfeer, productbehandeling, hygiëne en uitstraling.

De tien genomineerden zitten verspreid over het land. Opvallend is dat kleinere cafés dit jaar goed zijn vertegenwoordigd. Alle cafés worden geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers. In vrijwel alle bedrijven is het mogelijk een hapje te eten. De genomineerde cafés zijn gevestigd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Drente en Gelderland.

De jury heeft over het algemeen een goede indruk overgehouden aan de rondgang langs 35 bedrijven. Uitstraling, inrichting en productbehandeling waren in orde. Toch is het de jury weer meerdere keren opgevallen hoe ongeïnteresseerd horecamedewerkers hun werk kunnen verrichten. Bediening en barmedewerkers zoeken geen oogcontact en lijken gesprekken onderling soms belangrijker te vinden dan contact met de klant. Ook de hygiëne van de toiletten laat hier een daar te wensen over.

De tien genomineerden hebben de eerste toets der kritiek doorstaan. De komende weken krijgen zij officieel bezoek van de vierkoppige jury. Die voert een gesprek met de ondernemer, kijkt en achter de schermen, en vraagt inzage in de financiële situatie van het bedrijf. In een speciale bijlage van Misset Horeca die in oktober verschijnt komen de cafés uitgebreid voor het voetlicht.

De hoofdprijs voor het Café van het Jaar 'het Gastvrijheidsbeeld' zal voor de achtste keer worden uitgereikt. Er is een speciale prijs voor het dorpscafé. De tien genomineerden ontvangen allen een oorkonde.

De genomineerden

De Ark, Wervershoof
Bolle, Tilburg
Het Chaamsche Wapen, Chaam
De Guyter, Pijnacker
Heezen, Steenderen
De Jonge, Assen
Kandinsky, Tilburg
De Kwip, Zevenbergen
Ons Caffeej, Uden
Rotown, Rotterdam

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.