nieuws

Topjaar voor boerenkaas

Horeca

Ondanks de mond- en klauwzeeruitbraak belooft 2001 een goed jaar te worden voor boerenkaas.

Volgens het vakblad Boerderij vertoont de productie van boerenkaas weer een stijgende lijn, na een jarenlang dalende trend. In 1999/2000 produceerden de boeren meer van dit zuivelproduct. Cijfers van het Productschap Zuivel laten zien dat de hoeveelheid boerenkaas steeg van 7829 ton in 1999 naar 8368 ton in 2000. Definitieve cijfers voor dit jaar zijn er nog niet.Toch is de verwachting dat 2001 een goed jaar wordt. Boerenkaas blijkt een geliefd product te zijn. Ook in het buitenland is de Nederlandse boerenkaas in trek. Deze kaassoort is grofweg in drie groepen onder te verdelen. De meeste, inclusief de kruidenvarianten, vallen onder het type Goudse kaas. Daarnaast is er een groep boerenkaas 20+. Dit zijn magere kaassoorten en Leidse kaas. Onder de resterende kazen vallen de overige soorten zoals feta.

Reageer op dit artikel