nieuws

Verdachte restaurant-moorden langer vast

Horeca

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat de 34-jarige M.M., verdacht van de drievoudige moord in een Japans restaurant in november van het vorig jaar, nog minstens drie maanden vast blijft zitten. Niet als verdachte van de drievoudige moord, maar in een andere zaak waarvoor hij woensdag voor de rechter stond.

In die zaak gaat het onder meer om de bedreiging en mishandeling van een (ex-)vriendin, het bezit van een vuurwapen, een inbraak en een overval op een woning in Friesland. Voor de drie liquidaties had justitie eerder dit jaar al te weinig bewijs om M. achter slot en grendel te houden. Alle hoop in die zaak is gevestigd op DNA-onderzoek, waarvan de resultaten deze maand nog worden verwacht. Als dat onderzoek M. niet als schutter aanwijst, lijkt het niet erg waarschijnlijk dat hij nog voor die gewelddadige feiten vervolgd zal worden.

Volgens M.’s advocaat G. Hamer is justitie er alles aan gelegen om M. vast te houden. Op 20 september zou M. vrijkomen, na het uitzitten van een straf van vijf maanden. Deze kreeg hij opgelegd nadat bij hem een vuurwapen was gevonden, tijdens een huiszoeking die de politie uitvoerde in het onderzoek naar de restaurantmoorden. Eenmaal op vrije voeten bestaat de kans dat M. onvindbaar blijft.

Voor de rechtbank was dat evenwel niet de reden om de gevangenneming van M. te bevelen. In de bedreigings- en mishandelingszaak hebben een psycholoog en een psychiater M. onderzocht en geconstateerd dat hij aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis lijdt. Het gevaar dat M. opnieuw gewelddadige feiten pleegt, is volgens de deskundigen hierdoor groot. Dat gevaar rechtvaardigt volgens de rechtbank opsluiting van M. De zaak wordt over maximaal drie maanden voortgezet.

Reageer op dit artikel