nieuws

Vers voedsel niet altijd beter ‘

Horeca

Vers voedsel is niet automatisch beter dan voedingsmiddelen die bewerkt zijn. Dat zegt de nieuwe Wageningse hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde prof.dr.ir. T. van Boekel donderdag in zijn oratie.

Hij zet vraagtekens bij de heersende opvatting dat vers en onbewerkt eten altijd te prefereren is. ‘Er zijn niet zo heel veel producten die we zo van het land kunnen of willen eten. De meeste voedingsmiddelen zijn op de een of andere manier bewerkt. In het algemeen durf ik te stellen dat het voedsel daardoor beter wordt, in de zin van veiligheid en voedingswaarde.’

Van Boekel keert zich tegen onbewerkte biologische producten. ‘Sommigen lijken te denken dat biologische producten zoveel mogelijk onbewerkt zouden moeten zijn, maar als het gaat om gezonde en veilige biologische producten lijken bewerkingen mij essentieel.’

Volgens Van Boekel is het westerse voedsel de afgelopen honderd jaar veel beter en veiliger geworden. Dat mensen toch geregeld worden opgeschrikt door voedselschandalen, komt volgens hem omdat ze zich niet realiseren waar het eten vandaan komt. Dit besef vraagt volgens hem om nieuwe wetenschappelijke inzichten in marktkunde en levensmiddelentechnologie.

Reageer op dit artikel