nieuws

Zware straffen geëist tegen gijzelnemers restauranthouder

Horeca

Officier van justitie A. Clarijs heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond straffen van 9 en 10 jaar geëist tegen drie jonge Chinezen die op 30 mei een 9-jarig jongetje ontvoerden en gijzelden. Het zoontje van een Chinese restauranthouder uit Venray werd vervolgens in Rotterdam opgesloten.

Clarijs eiste tegen twee verdachten 9 jaar cel en tegen de mogelijke leider van de bende 10 jaar. Het jongetje werd op weg naar school door de mannen in de leeftijd van 18 en 19 jaar met geweld in de auto geduwd. De 9-jarige werd in de maagstreek gestompt en vervolgens werd zijn mond afgeplakt. De ontvoering was van tevoren beraamd.

Als de gijzelnemers het pand in Rotterdam verlieten waar ze de jongen vasthielden, werd de jongen met tape aan het bed vastgebonden en werd zijn mond weer afgeplakt. Op de dag van de verdwijning begonnen de drie met gesprekken over losgeld. In het tweede gesprek vroeg de bende 250.000 dollar en 50.000 gulden losgeld.

De zitting verliep uiterst moeizaam omdat alles in het Chinees moest worden vertaald. Bovendien waren de verdachten niet erg spraakzaam. De verdedigers vonden de straffen aan de hoge kant, maar waren het unaniem eens dat de Chinezen gezien het bewijs dat het OM kon overleggen, achter slot en grendel moeten.
De rechtbank doet uitspraak op 18 september.

Reageer op dit artikel