nieuws

Geert Jan en Marlies naar WK in Seoul

Horeca

De leerlingen Geert Jan Vaartjes van Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en Marlies Baken van restaurant-hotel Merlet in Schoorl zullen straks ons land vertegenwoordigen tijdens de Wereldkampioenschappen voor Jonge Koks en Gastheren/-vrouwen in Seoul.

Tijdens de donderdag gehouden finales van het door SVH georganiseerde nationaal kampioenschap bleek Geert Jan de beste kok. Marlies won bij de gastheren/-vrouwen.Op de eerste twee dagen van de SVH Manifestatie vonden de halve finales plaats en op de laatste dag de finale, gevolgd door een prijsuitreiking. De beste tien koks en tien gastheren/-vrouwen van de halve finales plaatsten zich voor de finale.
Uitgangspunt voor de opdracht tijdens de finale voor de koks was een mysterybox. De deelnemers kregen op de wedstrijddag een lijst met ingrediënten, een lijst met kooktechnieken die in de opdracht moesten worden verwerkt, een lijst met verplichte basisbereidingen en een lijst met uitgangspunten voor het doorgeven van de gerechten. Op basis van de verstrekte informatie moesten de deelnemers in 45 minuten een menu samenstellen. Ze hadden daarna maximaal drie uur om hun mise-en-place te maken.
Ook de gastheren/-vrouwen kregen een mystery-opdracht. Deze bestond uit het formuleren van smaakprofielen, het in de bar bereiden van twee verschillende samengestelde dranken, het bereiden van een warme of koude saus, het opstellen van een promotietafel, het demonstreren van enkele basis(hand)vaardigheden, het opdekken van een klassieke lunchtafel, het bedenken en professioneel uitvoeren van de ‘after-sales’-opdracht, het geven van wijnadviezen, het serveren van de lunch en het opruimen van restaurant en werkplek.
Geert Jan en Marlies kregen hun prijs uitgereikt door SVH Meesterkok Paul Fagel: een beker, een gouden medaille en een geldbedrag ter waarde van 1000 gulden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels