nieuws

Tonkaboon: smaakmaker

Horeca

De tonkaboon spreidt zich als een olievlek over ‘s lands menukaarten uit. Waar komt deze vandaan en wat kan je ermee?

De tonkaboon, een nieuwe smaakmaker, komt uit Zuid-Amerika (voornamelijk Venezuela) en lijkt een beetje op de koffieboon. Hij bevat als belangrijkste smaakstof cumarine. Versgeplukte bonen worden 24 uur in de rum geweekt en daarna gedroogd. Tijdens dit proces vindt fermentatie plaats.

Smaak
De smaak houdt het midden tussen vanille en hopjes en doet in de verte ook aan bittere amandelen denken. De boon leent zich uitstekend als smaakmaker in roomijs, custards en soufflés, maar ook in likeuren en in bonbons (truffels). Tonkabonen zijn alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde groothandels. Prijs per 100 gram is circa ƒ14.

Gebruiksaanwijzing
Rasp de bonen voor gebruik zeer fijn. Kook ze daarna, net als vanille, mee met de room, crème of melk. Laat de smaak vervolgens goed intrekken maar zorg dat de bak afgesloten wordt weggezet, want de indringende geur trekt door de hele koeling. De boon zelf is niet eetbaar, dus zeef de vloeistof zorgvuldig voor gebruik.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels