nieuws

Verdachte hotelbrand komt voor rechter

Horeca

De man die wordt verdacht van brandstichting in een Australisch hotel voor rugzaktoeristen zal zich voor een strafrechter moeten verantwoorden. Dat heeft een rechter in de stad Brisbane bepaald, meldt de Australische omroep ABC.

De 37-jarige Robert Paul Long wordt ervan verdacht vorig jaar juni brand te hebben gesticht in een pension in de plaats Childers in de deelstaat Queensland. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven onder wie twee Nederlanders. Long is aangeklaagd wegens dubbele moord en brandstichting. Zelf ontkent hij schuldig te zijn.
De rechter kwam maandag tot zijn oordeel na een reeks hoorzittingen die de afgelopen tijd zijn gehouden. Long hoorde het besluit van de rechter onbewogen aan. Hij werd vorig jaar na een klopjacht door de politie aangehouden. Bij zijn arrestatie zou hij tegen politieagenten hebben verklaard dat hij de brand had aangestoken. Soortgelijke uitlatingen zou hij in de cel tegen medegevangenen hebben gedaan.

Zelfmoordbrief
De verdachte had eerder een conflict met de hotelleiding over een huurachterstand. Hij had al hotelgasten bedreigd en vaak over zelfmoord gesproken. Kort voor de brand schreef hij een zelfmoordbrief. De belangrijkste getuige in deze zaak is een Britse toerist die op de avond van de brand een vuilnisbak in brand zag staan en de vlammen gedeeltelijk doofde. Long beloofde daarop de bak buiten te zetten om het vuur te blussen. Kort daarna volgden er explosies.
Behalve de twee Nederlanders kwamen bij de brand ook vier Australiërs, zes Britten, een Ier, een Japanner en een Zuid-Koreaan om het leven. Het zal naar verwachting nog zeker enkele maanden duren voordat er een definitieve uitspraak komt. Long kan worden veroordeeld tot levenslang. In de praktijk komt dat volgens advocaten in Queensland neer op een gevangenisstraf van tussen de zestien en twintig jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels