nieuws

ƒ15.000,- Prijzengeld voor kookwedstrijd

Horeca

’t Struyskommitee, organisator van ’t Preuvenemint in Maastricht, stelt prijzen in voor aanstormend horeca-kooktalent. Dat gebeurt in de vorm van een jaarlijkse kookwedstrijd tussen een aantal horeca-dagopleidingen in Belgisch en Nederlands Limburg. In totaal is hiervoor een prijzengeld van ƒ15.000,- beschikbaar.

‘In principe hebben we ons voor vijf jaar garantgesteld voor de organisatie van de wedstrijd’, meldt Joseph Mayeur, namens ’t Struyskommitee verantwoordelijk voor deze organisatie. De eerste finale vindt plaats op dinsdag 8 mei in het Maastrichtse restaurant Manjefiek, onder auspiciën van een deskundige jury. ‘Je mag deze eerste wedstrijd overigens wel een beetje zien als een proefproject. Ik acht het goed mogelijk dat we de vorm ervan volgend jaar bijschaven.’’
t Struyskommitee wil met de wedstrijd een bijdrage leveren aan het culinair-technisch onderwijs in de regio. Het hoopt op deze manier dit onderwijs op diverse niveaus te kunnen stimuleren in een periode waarin de aanwas van professioneel opgeleid horecapersoneel stagneert. Voor de wedstrijd is een aantal Nederlands en Belgisch-Limburgse horeca–opleidingen uitgenodigd elk een kandidaat te leveren. Het gaat hierbij om de Hotelschool Hasselt, Gilde Opleiding afdeling horeca in Sittard en Venlo, Hoge Hotelschool Maastricht, Hogeschool Zuid Maastricht afdeling horeca, Vrij Technisch Instituut Voeding Toerisme Ter Hercke in Herk-de-Stad en het Arcus College in Heerlen, afdeling horeca. Elke finalist moet voor zes personen een hoofdschotel koken.

Jury
De jury bestaat uit één vertegenwoordiger per participerende opleiding, in principe de interne begeleider of trainer, patron-cuisinier Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht en patron-sommelier Petro Kools van restaurant Da Vinci in Maasbracht. Als niet meestemmende voorzitter werd gekozen professor Jacques Collen uit Hasselt, voorzitter van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie in die plaats.
Voor de winnende opleiding stelt ’t Struyskommitee een wisseltrofee met inscriptie beschikbaar. De opleiding die drie achtereenvolgende jaren of in totaal vier jaar de eersteprijswinnaar heeft geleverd, wordt eigenaar van de beker. ’t Struyskommitee stelt daarnaast jaarlijks oorkondes en een aantal prijzen beschikbaar voor de hoogst geklasseerde finalisten: een eerste prijs van ƒ7500,-, een tweede prijs van ƒ5000,- en een derde prijs van ƒ2500,-.

Kwaliteit
Kwaliteit staat bij ’t Struyskommitee voorop. Daarom zal de eindkandidaat tenminste een 6 moeten halen voor het gepresteerde. De prijzen zijn persoonsgebonden en moeten in principe door de winnaars worden gebruikt in de beroepsmatige ontplooiingssfeer, bijvoorbeeld als bijdrage in een stage of de aankoop van studiematerialen. Ook kan een deel van het bedrag worden besteed aan een diner in een sterrenzaak.
Iedere uitgenodigde opleiding mag één kandidaat voor deze wedstrijd afvaardigen. De manier van begeleiding, training en voorselectie is voor elke opleiding een interne aangelegenheid. Deelnemers moeten echter wel zijn ingeschreven op basis van volledig dagonderwijs horeca. De opleidingen moeten ook elk een eigen voorselectie te houden, waaraan ten minste drie kandidaten deelnemen. Een interne coach, bij voorkeur de praktijkdocent keuken, moet deze organisatie voor zijn of haar rekening nemen en uiteindelijk bepalen welke kandidaat wordt afgevaardigd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels