nieuws

Bakwand aanschaffen is als kopen van tennisballen

Horeca

Twee merken tennisballen: het ene is goedkoper in aanschaf, het andere gaat langer mee. Welk merk is voordeliger?’ Die vraag stelde directeur Harry Smeets van bakwandenleverancier Perfecta in Kamerik tijdens zijn presentatie ‘Slim inkopen van de belangrijkste apparatuur’ aan het publiek in Eindhoven.

Smeets wilde hiermee illustreren dat een lage aanschafprijs niet de doorslag moet geven wanneer een cafetariahouder nieuwe apparatuur inkoopt. ‘U moet kijken naar de jaarlijkse kosten van een bakwand. Hoeveel bedragen het vetverbruik, het energieverbruik en de kosten van reiniging en onderhoud per jaar. Die vraag moet u ook aan de verkoper stellen.’ De drie kostenposten vallen onder de variabele kosten. De afschrijving komt voort uit de aanschafprijs en is dus een vaste kostenpost. Deze is bekend zodra u de prijs van het apparaat weet en weet hoeveel jaar u met het betreffende stuk wilt doen, legde Smeets uit. ‘Handjeklap en afdingen zijn leuk en geven een kick. Moet u zeker blijven doen. Maar vraag ook naar de variabele kosten. Dat weet u wat u te wachten staat’, besloot Smeets.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels