nieuws

De eerste de beste

Horeca

Chileense wijnen worden overal ter wereld steeds meer gewaardeerd. Hun export blíjft stijgen, ook naar ons land. Alleen al in de eerste negen maanden van vorig jaar (de laatst beschikbare cijfers) verscheepte Chili meer dan 75 miljoen flessen naar Nederland; een toename van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1999.Wat Chileense wijnen zo […]

Chileense wijnen worden overal ter wereld steeds meer gewaardeerd. Hun export blíjft stijgen, ook naar ons land. Alleen al in de eerste negen maanden van vorig jaar (de laatst beschikbare cijfers) verscheepte Chili meer dan 75 miljoen flessen naar Nederland; een toename van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1999.
Wat Chileense wijnen zo succesvol maakt is hun gemiddeld hoge kwaliteit, hun doorgaans fruitrijke aroma en hun redelijke prijs. Ik krijg heel wat wijnkaarten onder ogen, en als daarop Chileense wijnen staan vermeld, bieden die vaak de beste prijsprestatie. Zo kan Chileense Merlot een perfect alternatief zijn voor een doorgaans beduidend duurdere Pomerol of Saint-Emilion.
Neem bijvoorbeeld de Merlot 1999 van Veramonte, een modern bedrijf in Chili’s Casablanca Valley. De wijn is genereus, romig, met veel extract, rijp zwart fruit en hout: perfecte waar voor zijn geld (ca. ƒ16,-). Nog indrukwekkender is de Primus 1998, een compositie van carmenère en cabernet sauvignon. Die smaakt fluwelig en krachtig tegelijk, terwijl je schakeringen proeft van zeer rijpe zwarte vruchten, leer, gestoofde paprika en toast. Het is Veramontes beste wijn, en behoort ook tot de mooiste van heel Chili. (ca. ƒ34,50).
La Gerbaude, tel. (071) 513 49 74, fax (071) 512 47 49.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels