nieuws

‘Heineken: minder dan 49 procent

Horeca

Een mogelijke deelneming van Heineken in de bierpoot van het Duitse concern Schörghuber zal minder dan 49 procent zijn. Dat heeft de Schörghuber Gruppe donderdag gemeld, nadat Heineken een dag eerder had aangekondigd te praten over een belang.

Over de vorm en de hoogte van de deelneming is nog niets besloten, zegt een woordvoerder van Schörghuber. Woensdag speculeerden analisten dat het minderheidsbelang er een van 49 procent zou zijn. Schörghuber zegt dat een meerderheidsdeelneming van Heineken niet eens in Frage is. De brouwerijen van Schörghuber, een familiebedrijf dat ook hotels en andere vormen van dienstverlening in de portefeuille heeft, werken samen onder de naam Bayerische BrauHolding. Bekende merken in Duitsland zijn Paulaner en Thurn und Taxis.

Bedreigd
De Bayerische BrauHolding is een van de grotere brouwerijen in Duitsland, met een omzet van 780 miljoen mark en een productie van 5,6 miljoen hectoliter. Duitsland telt zo’n 1270 brouwerijen en brouwerijtjes.
Het is voor het eerst dat een internationale bieronderneming als Heineken zich op deze gefragmenteerde markt stort. Toch denkt de Bayerische Brauerbund niet dat de plaatselijke brouwers worden bedreigd. De smaak van het Duitse bier zou te speciaal zijn om door de internationale concerns te worden verdrongen, denkt de branchevereniging.
Heineken en Schörghuber willen samen het speciale Beierse witbier internationaal promoten, aldus de officiële verklaring. Dat is alleen maar goed, zegt de bond. ‘Het is toch al verstandig dat Duitse brouwers proberen sterker in de buitenlandse markt te staan’, reageert voorzitter L. Ebbertz van de Bayerische Brauerbund.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels