nieuws

Koolzuur opsporen

Horeca

CO2 is een zwaar zuurstofarm gas. Als dit een laag vormt in een besloten ruimte, bijvoorbeeld in een bierkelder, dreigt er verstikkingsgevaar door zuurstoftekort. Omdat kooldioxide smaakloos, reukloos en bedwelmend is, hebben mensen niet in de gaten dat dit gas ontsnapt uit de drukcilinders via leidingen naar postmixinstallaties of biertanks.Horecaondernemers moeten per 1 maart 2001 […]

CO2 is een zwaar zuurstofarm gas. Als dit een laag vormt in een besloten ruimte, bijvoorbeeld in een bierkelder, dreigt er verstikkingsgevaar door zuurstoftekort. Omdat kooldioxide smaakloos, reukloos en bedwelmend is, hebben mensen niet in de gaten dat dit gas ontsnapt uit de drukcilinders via leidingen naar postmixinstallaties of biertanks.
Horecaondernemers moeten per 1 maart 2001 volgens de Arbowet zorgen voor een veilige werksituatie, meldt Vincent Schutte van Nitrox Holland. Het bedrijf vraagt daarom aandacht voor een nieuw CO2-detectiesysteem, Analox 5.
Dit waarschuwt als zich een laag CO2 vormt die de vastgestelde wettelijke normen overschrijdt. De detector wordt 45 cm boven de vloer geplaatst, dicht bij de koolzuurkoppelingen. Bij de entree komt een afstandsindicator, zodat zichtbaar is of het veilig is om de ruimte te betreden. Zijn er te grote hoeveelheden kooldioxide aanwezig, dan zet de Analox 5 een waarschuwingsalarm in werking. Bij een gevaarlijke hoeveelheid, waarbij het nodig is de ruimte onmiddellijk te verlaten, waarschuwt een tweede alarm.

Voor informatie: Nitrox Holland, Almelo. Www.nitroxholland.com.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels