nieuws

McDonald’s blijft nummer één in Fastfood Formule Ranglijst

Horeca

Hamburgerketen McDonald’s is ook in 2000 de onbetwiste koploper in Snackkoeriers Fastfood Formule Ranglijst. Het aantal Nederlandse vestigingen nam toe van 193 naar 206. De jaaromzet steeg van 705 miljoen naar 747 miljoen gulden. Fastfoodformule Big Snack van horecagroothandel Sligro neemt met 165 outlets de tweede plaats in, gevolgd door broodjesformule Délifrance (122 vestigingen) en cafetariaketen Kwalitaria (115 vestigingen).

Snackkoerier heeft de Ranglijst 2000 op andere gronden samengesteld dan die van 1999. Het aantal vestigingen is dit keer als criterium genomen. Een toenemend aantal horecaconcerns blijkt niet bereid om hun omzetcijfers aan de grote klok te hangen. Snackkoerier zou derhalve te vaak moeten schatten om tot een verantwoorde ranglijst op basis van omzetcijfers te komen. Een andere wijziging ten opzichte van vorig jaar is dat de Ranglijst geen Top 50 betreft, maar een Top 40. Rangschikking van ketens en samenwerkingsverbanden met minder dan vijf vestigingen voegt te weinig toe. In deze categorie zijn er eenvoudigweg te veel om op basis van het aantal outlets tot een reële ranking te komen.
De ketens die zowel dit jaar als vorig jaar op de lijst prijkten, lieten in totaal een groei van 134 vestigingen zien. In dit verschil zijn ontwikkelingen binnen ketenorganisatie Snackworld niet inbegrepen. Deze fastfoodonderneming wilde voor de ranglijst 2000 zelfs geen outlet-aantallen verstrekken. In 1999 telde Snackworld 66 vestigingen, verdeeld over de formules MerkSnack, Family en Kelly’s. Wel enigszins van invloed op het groeicijfer lijkt het besluit van ketenorganisatie Fast Food Concepts (FFC) afgelopen najaar, om te stoppen met het cafetariaconcept Smullen Geblazen. Deze formule was vorig jaar nog goed voor 67 vestigingen. Een deel van de zaken opereert inmiddels onder de vlag van de eveneens tot FFC behorende cafetariaketen Come Back, die in 2000 dan ook een groei liet zien van 22 naar 47 outlets. Overigens verwacht Fast Food Concepts dat het aantal vestigingen van Come Back in 2001 verder toe zal nemen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels