nieuws

MH nr. 5 Werken én studeren via pc valt zwaar

Horeca

Het is nog te vroeg om nu al van een daverend succes te spreken, maar de duaal-digitale onderwijsvariant van de Hotel Management School in Maastricht heeft zeker toekomst, zegt directeur Cees van der Klip. Een proef met de nieuwe onderwijsvorm – een combinatie van leren in de praktijk (duaal) én op afstand via de pc thuis (digitaal) – verloopt voorspoedig.

‘We zijn heel tevreden, en ook de reacties van studenten zijn enthousiast’, aldus Van der Klip. De duaal-digitale opleiding is bedoeld voor managers in de gastvrijheidsbranche met een mbo-diploma die zich op hbo-niveau willen kwalificeren. De begeleiding gebeurt – op afstand – vanuit de school en door een coach op de werkplek.
De directie van de Maastrichtse hotelschool plaatst ook kanttekeningen. ‘Vijf dagen werken en daarnaast ook nog studeren, blijkt voor de meeste studenten een probleem. Het is geen opleiding die je er even bij doet. Het vergt heel veel tijd en dus zelfdiscipline. Ga er maar aan staan: vijf dagen werken, op onregelmatige tijden en vaak in het weekend. En dan daarnaast nog een studie volgen.’
Van der Klip ziet een mogelijke oplossing in deeltijdwerken. ‘Op die manier blijft er voldoende tijd en energie over om te studeren en voorkom je dat de studie wordt afgeraffeld.’
Dennis Broek, werkzaam bij Hilton Amsterdam en een van de studenten die zich vorig jaar aanmeldden voor de pilot, kan de visie van Van der Klip alleen maar onderschrijven. ‘Ik ben soms totaal afgepeigerd na een dag werken. De concentratie is weg en je pikt niet veel meer op. Dat kun je ondervangen door een dag minder te werken.’

Vol lof
Broek is verder vol lof over de opleiding. ‘Het aardige is dat niet alleen ikzelf er iets van opsteek. Ook mijn werkgever, Hilton, is erbij gebaat. Ik leer dingen die ik in mijn werk direct kan toepassen.’ Dat laatste krijgt met name gestalte in de afstudeerfase, waarin de student de rol van consultant op zich neemt.
Concreet bestaat de duaal-digitale opleiding uit leeronderdelen als Organisatie en Personeel, Bestuurlijke Informatievoorziening, International Marketing, Hotelmanagement, New Business Creation en Event Management.
De opleiding is ontwikkeld door een consortium waarin de Hogeschool Maastricht, de Hoge Hotelschool Maastricht, de Open Universiteit Nederland, SVH Onderwijscentrum en LOBHTV (Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs Horeca, Toerisme en Voeding) samenwerken.
In september gaat de duaal-digitale onderwijsvariant van start met een nieuwe groep van circa 20 studenten. Afhankelijk van de belangstelling wordt het aantal deelnemers verder uitgebreid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels