nieuws

Boycot Europees vlees neemt toe

Horeca

Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor Europese vleesproducten als gevolg van het uitbreken van de zeer besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer op het Europese vasteland.

Vooral Frankrijk wordt getroffen door boycotacties. Hier werd dinsdag op een boerderij in het departement Mayenne MKZ bij een aantal runderen vastgesteld. De EU heeft tot ten minste 27 maart de uitvoer uit Frankrijk van levend vee verboden. Franse schapen, varkens en runderen en van deze dieren afkomstige producten mogen Japan niet meer in. Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Tokio woensdag bekend.

Totaalverbod
Nieuw-Zeeland heeft direct de import van vlees- en melkproducten uit de Europese Unie verboden. Buurland Australië heeft ook een verbod afgekondigd op de invoer van melkproducten uit de EU. Vlees uit Europa mocht in Australië al vanaf januari niet meer worden ingevoerd.
In Europa heeft Noorwegen alle vleesimporten uit Frankrijk verboden. Oslo besluit in de loop van woensdag of er een totaalverbod op import van vlees uit landen van de Europese Unie komt. Er bestaat hier al een invoerverbod voor vlees uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Rechtvaardigen
Direct na het bekend worden van MKZ in Frankrijk hebben de Verenigde Staten alle invoer van vee, vlees en vleesproducten uit de Europese Unie verboden. In de VS is MKZ sinds 1929 niet meer voorgekomen. Het invoerverbod is voor onbepaalde tijd afgekondigd.
De Franse minister van Landbouw, Jean Glavany, is bang dat de veeziekte op meer plaatsen in Frankrijk zal opduiken. Hij zei dat de uitbraak van MKZ de draconische maatregelen van de afgelopen twee weken rechtvaardigen.
In het Verenigd Koninkrijk, waar MKZ drie weken geleden voor het eerst uitbrak, komt premier Blair steeds meer onder druk te staan om de verkiezingen, die voorzien zijn op 3 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Onder controle
De organisatie van lokale politici riep Blair dinsdag op om de kiesdatum op te schorten totdat MKZ onder controle is. Ook parlementariërs van Blairs eigen Labourpartij hebben dergelijke suggesties gedaan.
Volgens enkele lokale leiders is het ongepast om verkiezingen te houden op het moment dat er tienduizenden dieren worden afgeslacht en het platteland in feite niet meer toegankelijk is wegens de maatregelen om MKZ tegen te houden.
Als Labour de gang naar de stembus doorzet, zou het erop kunnen lijken dat de partij haar eigen herverkiezing belangrijker acht dan de situatie in het land. Dit zou de populariteit van de partij niet ten goede komen, menen Labour-afgevaardigden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels