nieuws

Faber: akkoord met vissers bijna geheel uitgevoerd

Horeca

Staatssecretaris Faber (Visserij) heeft twee van de drie afspraken met de visserijsector inmiddels afgerond. Aan de derde wordt hard gewerkt. Dat blijkt uit een brief van Faber maandag aan de Tweede Kamer.

Faber sloot drie weken geleden een akkoord met de Nederlandse Vissersbond en de Federatie van Visserijverenigingen over compensatie voor de vangstverboden. Die afspraak volgde nadat boze vissers de havens van IJmuiden, Delfzijl en Rotterdam hadden geblokkeerd. Volgens Faber is, zoals afgesproken, inmiddels een regeling opengesteld voor versnelde uitbetaling van de compensatie voor gestegen brandstofkosten. Ook voert ze nu overleg met andere lidstaten en de Europese Commissie over vervroegde openstellig per 1 april van het zuidelijk deel van de Noordzee.
Het enige waaraan Faber nog werkt is een pakket maatregelen die bijvangst van kabeljauw moeten beperken. Deze maatregelen moeten ook verplichte deelname aan tijdelijke sluitingen en een aantal stilligdagen mogelijk maken. Hiervoor is 18 miljoen gulden beschikbaar. Eerder op de dag had de Scheveningse vishandelaar A. Plugge opgeroepen tot nieuwe acties tegen Faber. Hij had vernomen dat de staatssecretaris het akkoord helemaal niet meer wilde uitvoeren. Dat bleek een misverstand en bovendien wilden de meeste van zijn collega’s wachten op nadere uitleg. De visserijorganisaties steunen zijn oproep niet. De Europese Commissie sloot half februari delen van de Noordzee voor enige weken omdat de kabeljauwstand drastisch was verminderd. Het ging om een noodmaatregel. Faber verwacht dat de commissie nog voor de zomer een blijvend herstelplan bij het Europees Parlement indient. Het CDA-Kamerlid Buijs wil de staatssecretaris dinsdag mondelinge vragen stellen over de uitvoering van het visserijakkoord.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels