nieuws

Heineken werkt aan nieuwe bedrijfscultuur

Horeca

‘Over drie jaar staat hier een nieuw bedrijf.’ Dat zei M. Koster, directeur bij Heineken Nederland, maandag tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van Heineken en de vakbonden in Houten. Het bedrijf stapt niet af van het bierbrouwen, haastte hij zich te zeggen, maar bouwt aan een nieuwe bedrijfscultuur.

In Nederland werken ongeveer 6000 mensen bij ’s lands grootste bierbrouwer. Zij kregen de afgelopen jaren te maken met enkele fikse reorganisaties. Hierdoor ontstond bij het hiërarchisch geleid bedrijf, met veel oudere werknemers, wantrouwen tussen de werkvloer en de leiding. Arbeidsconflicten waren het gevolg. ‘In de laatste tien jaar zijn twee stakingen uitgebroken’, zegt bestuurder M. Patijn van FNV Bondgenoten. ‘Dat is veel.’
Om de verstoorde verhoudingen binnen het bedrijf te normaliseren, gingen directie en vakbonden eind 1999 rond de tafel. Patijn wil de situatie nog net niet vergelijken met het huidige conflict tussen de Nederlandse Spoorwegen en twee van de drie vakbonden. Maar terwijl zij over straat rollen over veranderingen binnen het spoorbedrijf, is het Heineken en de vakbeweging wel gelukt om te praten over aanpassing van arbeidsvoorwaarden, die variëren van werktijden tot ouderenbeleid.

Plan
Heineken en de vakbonden hebben in nauw overleg met het personeel een plan opgesteld, waarin is aangegeven wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe bedrijfscultuur. De eerste stap is daarmee gezet, vinden de partijen. ‘Er is erkenning voor de problemen’, zegt Patijn, ‘maar natuurlijk kan het beter.’ Zij noemt het “lef” dat Heineken de veranderingen op deze manier heeft willen aanpakken.
Er is Heineken ook alles aan gelegen dat de arbeidsverhoudingen verbeteren. De onderneming wil naar een decentrale organisatie, waarin ‘teams’ hun verantwoording krijgen. ‘Dit lukt alleen met een breed draagvlak van het personeel’, zegt H. Olthoff, hoofd arbeidszaken bij Heineken. ‘Daarom is vernieuwing van het sociale beleid nodig.’
Sociaal beleid wordt deels opgenomen in de CAO. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO beginnen vrijdag. Over veel zaken zijn de partijen het nog oneens. Zo wil de onderneming het liefst een raam-CAO, die per afdeling ingevuld kan worden. De vakbonden eisen twee keer 4 procent meer loon in twee jaar. Wel zijn Heineken en vakbonden het eens over een CAO à la carte. Hierin kan de werknemer zelf kiezen voor meer vrije tijd, loopbaanonderbreking of juist meer uren werken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels