nieuws

Het beste van bouzeron

Horeca

In de Bourgogne wordt het witte druivenras aligoté volstrekt overschaduwd door de chardonnay, zowel qua aanplant als reputatie. Niet voor niets bedacht kanunnik Kir het naar hem genoemde drankje: door aan Bourgogne Aligoté wat Crème de Cassis toe te voegen werd de vroeger zeer zure wijn toch nog genietbaar.Inmiddels is de gemiddelde kwaliteit van Bourgogne […]

In de Bourgogne wordt het witte druivenras aligoté volstrekt overschaduwd door de chardonnay, zowel qua aanplant als reputatie. Niet voor niets bedacht kanunnik Kir het naar hem genoemde drankje: door aan Bourgogne Aligoté wat Crème de Cassis toe te voegen werd de vroeger zeer zure wijn toch nog genietbaar.
Inmiddels is de gemiddelde kwaliteit van Bourgogne Aligoté sterk verbeterd. Eén dorp heeft van deze wijn zelfs een specialiteit gemaakt, Bouzeron, in de noordelijke Côte Chalonnaise. Pionier Aubert de Villaine was de eerste om daar aligotéstokken op echt goede grond te planten, bij een beperkt rendement per hectare. Dit voorbeeld deed volgen, en sinds 1998 heeft Bouzeron zijn eigen herkomstbenaming – voor alleen Bourgogne Aligoté. Het oppervlak is circa 60 hectare. De wijnen hebben een vrij stevige structuur, frisheid, een floraal bouquet en een vaak door citrusfruit plus discreet wat vanille getypeerde smaak.
In het dorp zelf zijn de beste producenten Domaine Chanzy, Domaine France Léchenault en Domaine Aubert et Paméla de Villaine.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels