nieuws

Interbrew draaide zonder Bass uitstekend

Horeca

De Belgische bierbrouwer Interbrew heeft vorig jaar uitstekend gedraaid, als tenminste de perikelen met de Britse brouwer Bass niet worden meegerekend. Het nettoresultaat steeg met 35,6 procent tot 312,4 miljoen euro (f 688 miljoen).

In dat resultaat is een afschrijving voor Bass van ruim 1,2 miljard euro (f 2,65 miljard) buiten beschouwing gelaten. Wordt die wel meegerekend, dan kwam het bierconcern vorig jaar uit op een nettoverlies van 910,1 miljoen euro (ruim f 2 miljard).
Interbrew kocht Bass in juni vorig jaar voor 2,3 miljard pond sterling (f 8 miljard). De Britse regering besloot echter dat de aankoop ongedaan moest worden gemaakt omdat Interbrew een al te overheersende positie op de Britse biermarkt zou krijgen.

Aanvechten
Het Belgische bierconcern stapte naar de Britse rechter om dat besluit aan te vechten, maar trof wel een grote voorziening voor de afschrijving van goodwill om zich alvast in te dekken. In een toelichting op de jaarcijfers die woensdag verschenen, zegt het concern zo duidelijkheid voor zijn aandeelhouders te hebben geschapen en met de afschrijving eventuele financiële gevolgen al achter zich te hebben gelaten.

Bestuursvoorzitter
De producent van biermerken als Hoegaarden, Stella Artois en Leffe liet verder weten dat zijn omzet vorig jaar is gegroeid van 3,24 miljard tot 4,96 miljard euro (f 11 miljard). De bierafzet nam toe van 55,7 miljoen tot 69,9 miljoen hectoliter. Ook in deze cijfers zijn die van Bass buiten beschouwing gelaten.
Voor Paul de Keersmaker verstrijkt de derde termijn als bestuursvoorzitter van het concern. Hij bekleedt die functie sinds 1994. De termijn mag niet meer worden verlengd. Pierre Jean Everaert, nu nog gewoon bestuurslid, volgt De Keersmaker op.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels