nieuws

Kwalitaria mist goede organisatie

Horeca

Samenwerkingsverband Kwalitaria heeft geen goed functionerende organisatie om haar missie te realiseren. Zo luidt een conclusie van onderzoeksbureau Stoas-Agriment dat onderzoek deed naar de toekomst van de cafetariaformule. Ook concluderen de onderzoekers dat Kwalitaria de laatste tijd te weinig promotie en acquisitie voor de formule doet. Bovendien is het huidige bestuur niet opgewassen tegen de huidige situatie die, zo schrijven de onderzoekers in hun rapport, voortkomt ‘uit het ontbreken van een duidelijk toekomstplan dat eenduidig gedragen wordt door trouwe Kwalitaria-deelnemers.

Stoas-Agriment stelt voor om een functie van directeur in te vullen. ‘Gekozen kan worden voor een parttime of fulltime functie. In het geval van een fulltime vervulling, kan de functionaris ook de marketing-/promotiebeheerderstaak uitoefenen en als bureaubeheerder opereren’, zo bevelen de onderzoekers aan. Zij vrezen echter dat het moeilijk is om een ‘zwaargewicht’ binnen te halen. ‘In de huidige fase van Kwalitaria (in opbouw) heeft de functie een geringe aantrekkingskracht. Het voordeel is echter dat het bestuur kan leunen op een functionaris die de organisatie draagt.’ Voor de nieuwe bureaulocatie van Kwalitaria doen de onderzoekers een concreet voorstel. Er is overleg geweest met de Stichting Echte Bakkersgilde in Wageningen. Hier kan ruimte worden gehuurd, met gebruikmaking met het aanwezige ondersteuningsapparaat. Voorts adviseert Stoas Agriment de relatie met Kwalitaria-leden te verdiepen door ondermeer nieuwe scholings- en promotieactiviteiten.
Volgens interimvoorzitter Bert Schoemaker geven de bevindingen het samenwerkingsverband voldoende handvatten om met de neuzen in één richting aan de toekomst te werken. ‘Voor een directeursfunctie gaan we nu op zoek naar de juiste man op de juiste plek’, zo zegt hij. ‘De uiteindelijke invulling zullen wij met de leden bespreken. Hoe dan ook opteren wij voor een grotere transparantheid in de contacten met de aangesloten cafetaria’s.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels