nieuws

Verhoudingen in vereniging vertroebeld

Horeca

Het Kwalitaria-bestuur heeft drie kritische leden in december ‘geroyeerd’ en medio januari weer geaccepteerd als deelnemer aan het samenwerkingsverband. Voorlopig gedoogt Kwalitaria het trio, tot 1 april.

De drie Kwalitaria-houders in kwestie zijn Theo Norder van De Schelp in Roelofarendsveen, Johan van der Weerd van ’t Middelpunt in Wezep en Maarten Colijn in Rhenen. Alle drie zijn ze ook bestuurslid bij de sector fastfood- en ijsbedrijven. Zij zegden in september hun lidmaatschap pro forma op naar aanleiding van de ‘grossiersperikelen’ bij Kwalitaria. Zoals bekend, is het contract met leverancier CVK beëindigd. Kwalitaria voerde lange tijd omstreden besprekingen met VEN die de zenuwen in het samenwerkingsverband blootlegden. In december liet het trio het bestuur van Kwalitaria weten alsnog af te zien van opzegging. ‘Er was nu duidelijkheid wat er ging gebeuren. Het contract met CVK is voorlopig verlengd’, aldus cafetariahouder Johan van der Weerd. Bijna tegelijkertijd ontvingen de drie heren van Kwalitaria de brief dat ze geen lid meer waren per 1 januari 2001. Voor 1 februari 2001 dienden ze volgens dat schrijven alle Kwalitaria-uitingen te verwijderen. Norder laat weten heel boos te zijn over deze gang van zaken. Volgens hem staat er in de bewuste brief ook geen reden voor de opzegging. ‘Ze willen ons gewoon kwijt omdat we lastig zijn’, aldus Norder.

Protest
Op 5 januari hebben ze een brief gestuurd naar het Kwalitaria-bestuur om protest aan te tekenen.Volgens Theo Janssen van het Kwalitaria-bestuur is er geen sprake van een royement. De drie zijn uitgeschreven als lid op basis van procedurele gronden. ‘Ze zijn gewoon nog deelnemer’, aldus Jansen. ‘Ze hebben per september pro forma opgezegd en wij hebben tot en met december gewacht met reageren. Normaal krijgen mensen die opzeggen meteen de standaard opzeggingsbrief toegestuurd.’ Inmiddels heeft Kwalitaria de drie in een brief laten weten hun lidmaatschap tot 1 april te gedogen, om vervolgens een definitieve beslissing te nemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels