nieuws

Broodje hamburger vergeleken

Horeca

Pleitbezorgers van een hogere koers van de euro hebben nieuwe munitie in handen: de Big Mac van McDonald’s. Met de jongste berekening van de jaarlijkse ‘Big Mac-index’ toont de redactie van het gezaghebbende weekblad The Economist aan dat de dollar op dit moment tien procent is overgewaardeerd tegenover de euro. Het Britse pond is zelfs 25 procent te duur.

The Economist vergelijkt sinds 1986 de prijzen van het broodje dubbele hamburger in afzonderlijke landen. Omdat de snack overal volgens hetzelfde recept wordt gemaakt, zouden de prijzen omgerekend van lokale valuta’s in dollars gelijk moeten zijn. Is dat niet zo, dan is de wisselkoers uit het lood, zo redeneert het Britse blad.

Volgens de Big Mac-index zou de waarde van de euro 0,99 dollar moeten zijn. Afgelopen dinsdag, de meetdatum van het onderzoek, stond de Europese eenheidsmunt op 0,88 dollar. Vrijdag sloot de koers op 0,90 dollar.
Tussen de afzonderlijke eurolanden bestaan overigens flinke prijsverschillen. Zo kost een Big Mac in Italië omgerekend 1,96 dollar, in Nederland 2,30 dollar en in Frankrijk 2,49 dollar. Het gemiddelde voor het eurogebied is 2,27 dollar.

The Economist is de eerste om te erkennen dat de Big Mac-index niet al te serieus moet worden genomen. Maar het blad wijst er wel op dat de index in het verleden een goede maatstaf bleek. Bij de introductie van de euro begin 1999 op een koers van 1,17 dollar voorspelde vrijwel iedereen een koersstijging. De Big Mac-index niet: die liet toen zien dat de euro te hoog was gewaardeerd. Korte tijd later klapte de koers in elkaar. De dollar was sinds de eerste publicatie van de index in 1986 nog nooit zo sterk overgewaardeerd als nu.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels