nieuws

Boeiende discussiebijeenkomsten

Horeca

Op de 48ste BBB discussiëren leden van het Bedrijfschap Horeca en Catering met ondernemers over onderwerpen die in het middelpunt van de belangstelling staan en de bedrijfstak en de kern raken. Zo vergaart het Bedrijfschap extra informatie uit de branche en worden deelnemers en bezoekers op nieuwe ideeën gebracht. De bijeenkomsten vinden plaats in de stand van het Bedrijfschap (Zuidhal 504), onder het genot van een hapje en een drankje. Een overzicht met tijdstippen vindt u onder het kopje ‘Evenementen’ in dit dossier. Hieronder een korte omschrijving van de discussieonderwerpen.

De Digitale horeca
Technologische mogelijkheden creëren nieuwe markten voor nieuwe diensten en producten. ICT kan bedrijfsonderdelen automatiseren, waardoor het persoonlijk contact met de gasten versterkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van geautomatiseerde kooktechnieken in restaurants, bestel- en afrekenapparatuur en gedeeltelijk geautomatiseerde zelfbediening. Het biedt ook mogelijkheden voor de marketing. Internet wordt al veel gebruikt vanwege het enorme bereik. Wat kan de digitale horeca voor uw onderneming betekenen, welke kansen biedt het en hoe kan het rendement verbeterd worden door ICT?

Hoe draait de buurman?
Het Bedrijfschap Horeca en Catering ontwikkelt kengetallen, zodat ondernemers hun bedrijfsresultaten kunnen vergelijken met soortgelijke ondernemingen. Benchmarking is een initiatief, mogelijk gemaakt door internet en de databank van het Bedrijfschap. Als bedrijven via internet gegevens aanleveren, bijvoorbeeld cijfers, omzet, kosten en bezettingsgraden, kan het Bedrijfschap daaruit waardevolle informatie destilleren. Wat zijn de mogelijkheden en welke kansen biedt benchmarking de horecaondernemer?

Hoe meerwaarde bieden?
Het is een uitdaging om de consument regelmatig te laten terugkeren naar uw bedrijf. Hoe kunt u als horecaondernemer meerwaarde bieden? Het aanbieden van snelle en goedkope maaltijden speelt een belangrijke rol bij de keuze van een consument voor de horecagelegenheid. Een kwart van de dienstverstrekkende bedrijven heeft zijn bedrijf hierop ingericht. Daarnaast spelen ook zaken als sfeer, gezelligheid, soort muziek en vriendelijke bediening mee.

Veilig uitgaan
Als geen andere bedrijfstak heeft de horeca er baat bij dat gasten zich veilig voelen. De afgelopen jaren zijn tal van initiatieven ontplooid die tot doel hebben de veiligheid te waarborgen. Zoals de Handreiking Veilig Uitgaan, die de politie, gemeente, openbaar ministerie en plaatselijke horeca instrumenten biedt om met elkaar afspraken te maken.

Recente economische ontwikkelingen
Wat zijn de recente economische ontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2001? Het kennis- en innovatiecentrum van het Bedrijfschap Horeca en Catering doet breed onderzoek, houdt ontwikkelingen bij en vraagt deskundigen in en rond de horeca regelmatig om hun mening en visie omtrent actuele onderwerpen.

Reageer op dit artikel