nieuws

BSE-koe in Twente

Horeca

Bij een koe in Hengevelde in Twente is de gekkekoeienziekte BSE geconstateerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdagavond 17 januari bekendgemaakt. Het is het 29e geval sinds 1997 en het eerst in 2002. De besmetting kwam aan het licht bij een reguliere controle in een slachthuis.

Het rund, Annie 4, is geboren in oktober 1996. Op 11 januari bleek het positief. Een uitgebreidere test leverde donderdag hetzelfde resultaat op. De andere 52 runderen op het bedrijf vertoonden geen verschijnselen van BSE. Ze worden wel afgemaakt.

Ook zal een onderzoek naar het veevoer dat de koe in de eerste levensmaanden heeft gehad, worden uitgevoerd. BSE zou door veevoer kunnen worden verspreid en kan bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeld-Jakob veroorzaken. Alle dieren met een verhoogd risico op BSE die inmiddels op andere bedrijven staan, worden opgespoord en geruimd.

Reageer op dit artikel