nieuws

Geen pcb’s in Belgische varkens

Horeca

Alle testen op de giftige stof pcb op Belgische varkens die besmet veevoer hadden gegeten, zijn negatief. ‘We hebben al meer dan dertig testresultaten binnengekregen, allemaal onder de norm. Er is geen vuiltje aan de lucht,’, zei woensdag een medewerker van het Belgische Federale Voedselagentschap.

Maandag bleek in België dat de stof pcb in varkensvoer was terechtgekomen. Eerder was bekendgemaakt dat er pcb’s in kippenvoer waren aangetroffen. Het in beslag genomen varkensvlees dat nu vrij blijkt te zijn van pcb’s, wordt opnieuw vrijgegeven. Het besmet veevoeder was afkomstig van het bedrijf Hanekop uit Roeselare. De oorzaak van de besmetting is echter nog steeds niet duidelijk.

De testresultaten van geblokkeerd vlees als van proefslachtingen onder de norm van 200 microgram pcb per kilogram vet. ‘De analyseresultaten bevestigen dat de consument van varkensvlees op geen enkel ogenblik werd blootgesteld aan risico’s verbonden aan pcb’s.’ In onderzochte stalen veevoer leverde de tests hogere pcb-waarden op, maar varkens nemen anders dan kippen pcb’s niet zo intens op.

Reageer op dit artikel